Moja Bioresonanca, Cesta na brdo 85, 1000 Ljubljana
041 651 573
041 651 573
 
Prihranite čas in denar
 
Hitrejši in učinkovitejši rezultati
 
Udobje
 
Energijsko obogatena voda

Hormonsko neravnovesje

Hormonske težave so vsekakor v porastu in z njimi tudi številni negativni simptomi kot so spremembe v razpoloženju, depresija, težave z izgubo telesne teže, utrujenost, nizek libido in številni drugi. Večino teh težav se da rešiti z usmerjenim terapevtskim pristopom, prehranskim načrtom, ustreznimi vitamini, minerali in zelišči ter seveda s prilagoditvami telesne aktivnosti in tehnikami obvladovanja stresa. Hormonsko neravnovesje pomeni, da nam telo skuša povedati, da je nekaj narobe in izven ravnovesja. Težave je torej potrebno reševati v smeri vzpostavitve ravnovesja. 

»Hormonska zgodba« se začne s številnimi endokrinimi žlezami kot so nadledvična žleza, hipofiza, hipotalamus, ščitnica, trebušna slinavka, jajčniki in številnimi drugimi. Te žleze nadzirajo pomembne fiziološke funkcije v telesu preko sproščanja hormonov v krvni obtok in od tod do tarčnih organov, tkiv in celic. Z drugimi besedami, hormoni so naši kemijski obveščevalci, ki vplivajo na vedenje, čustva, živčne prenašalce, imunski sistem, pretvorbo hrane v gorivo, odziv na stres … Možgani predstavljajo kontrolni mehanizem za kdaj in kako se bodo hormoni iz posameznih žlez izločali.  Ti mehanizmi so zelo natančno regulirani preko t. i. povratnih zank. Poleg tega obstaja še dnevni in mesečni ritem izločanja posameznih hormonov, kar je zelo pomembno pri razumevanju našega počutja čez dan in mesec.

Na primer nadledvična žleza izloča kortizol, enega najpomembnejših stresnih hormonov. Kortizol nadalje vpliva na odziv organizma na stres, našo zbranost in zmogljivosti, raven krvnega sladkorja, krvnega tlaka ter imunsko funkcijo. V primeru kroničnega stresa postanejo vse te funkcije okrnjene, sposobnost odzivanja na stres je zmanjšana in tudi drugi hormoni padejo izven ravnovesja , kar pomeni, da je začaran krog sklenjen. Izčrpane nadledvične žleze oz. t .i. nadledvična/adrenalna izčrpanost je zelo logična posledica takega stanja in žal vse pogostejši spremljevalec sodobnega načina življenja. Jajčniki proizvajajo številne spolne hormone, vključno z estrogenom, progesteronom in testosteronom. Ti vplivajo na spolnost, menstruacijo, mišično maso ... Trebušna slinavka izloča inzulin, ki ima primarno vlogo pri usmerjanju glukoze v celice in posledično znižanju krvnega sladkorja. Maščobne celice so prav tako zelo pomemben endokrini organ, saj izločajo hormone kot so leptin, ki regulira apetit in adiponektin, ki vpliva na porabo maščob v telesu. Pri hormonski zgodbi vsekakor ne smemo pozabiti na ščitnico in ščitnične hormone (T3, T4), pomembne regulatorje presnove, ki nas napajajo z energijo, regulirajo telesno temperaturo in odziv telesa na temperaturne dejavnike. Prav tako tu pogosto tiči razlog za težave pri doseganju ustrezne telesne teže. V tej presnovni mreži je seveda še ogromno drugih hormonov in poznavanje vsakega izmed njih, je ključnega pomena za razvozlanje izvorne težave.

Vzroki, ki pripeljejo do hormonskega neravnovesja so številni: okoljski toksini, neustrezna prehrana, sintetični hormoni, kontracepcija, zdravila, kozmetika, genetske predispozicije, stres … Taki endokrini motilci lahko prizadenejo signaliziranje številnih presnovnih poti in kar je ključnega pomena, porušijo razmerja med posameznimi hormoni kot tudi njihov dnevni ter mesečni cikel izločanja. Popolno psihično neravnovesje, občutki, da se nam godi krivica, zastajanje vode, dnevna nihanja v teži, čustvena nestabilnost, utrujenost, nezmožnost začeti dan brez skodelice kave, vse to so samo posledice porušenega ravnovesja.

Ne pozabimo, da ima vsak posameznik zelo individualno hormonsko sliko in tako tudi potrebe. To zahteva zelo specifičen terapevtski pristop s pomočjo bioresonančnega testiranja in terapij, prilagojene prehrane ter specifičnih priporočil za zelišča, aminokisline, vitamine, minerale, telesno aktivnost in tehnike obvladovanja stresa.
Za dodatna vprašanja in rezervacijo termina
pokličite 041 651 573 ali kliknite tukaj.